Date

jun 19 2021
Expired!

Time

08:00 - 18:00

Jesper Nordberg og Avarro ”DUO IN CHANT”

Alvaro Torres/Jesper Nordbergs ”Duo In Chant”  

Musik over Preben Boyes skulpturer i Mejeriet

Den dynamiske duo In Chant (Alvaro Torres/Jesper Nordberg) byder lytteren in til det intuitive, en tilbagekomst til en ceremoniel måde at spille musik på hvor det mest relevante aspekt er improvisationen. Ældgammelt og ungdommeligt, virtuost og intuitivt, jazz og Mellemøsten; de inviterer os at nå frem til det transcendentale. Den Berlin-baserede komponist og pianist Alvaro Torres er interesseret i dialoger og muligheder indenfor jazz og fri improvisation. Hans arbejde har dybe rødder indenfor vestlig klassisk musik, men holder altid et særligt fokus på at opbygge en unik improvisatorisk æstetik. Han blev færdiguddannet på Conservatori del Liceu i Barcelona i 2016. Siden da har han fokuseret på at optræde og komponere med sine egne projekter, men også som sideman. Samarbejder med forskellige grupper har ført ham til Spanien, Frankrig, England, Schweiz, Østrig, Danmark, Nepal, Colombia og USA. Jesper Nordberg er en ung kontrabasist, med base i Malmø og København, hvor han studerer på Rytmisk Musikkonservatorium. Han har arbejdet med en række fremtrædende jazzmusiker, som f.eks. Jesper Zeuthen, Tomasz Dabrowski og Michala Østergaard Nielsen. Med en stor tone og karakteristisk følsomhed for rytmiske forandringer og forvrængninger har han etableret sig som en egen stemme på jazzscenerne i både København og Malmø. Han har et stort interesse for folkemusik fra Balkan, og har samarbejdet med musiker fra Kroatien, Serbien, Bosnien, Makedonien og Rumænien. I dette projekt i Torup Mejeri, som fra 1998 til 2014 har været showrum for billedhuggeren Preben Boye, bruger Torres og Nordberg Boyes skulpturer som materiale for sine improvisationer.

Gennem koncentreret øvelse sammen med skulpturerne, omdanner de skulpturernes stemninger, bevægelser og former til musik, præget af Torres og Nordbergs egne associationer og æstetikker. Projektet gennemføres i samarbejde med Boyes enke Pia Kai-Sørensen, som hjælper os med udvalg af skulpturer, dokumentation om Boye og er ansvarlig for faciliteterne.

Musikforeningen Mejeriet i Torup samarbejder omkring afholdelse af koncerten.

 Ambitionen med projektet er, at kombinere internationalt samarbejde på et meget højt kunstnerisk niveau, med en stærk lokal forankring. Preben Boye var og er en vigtig kunstner for Halsnæs kommune, der har gjort et stort aftryk med sine skulpturer både i Halsnæs og ude i verden. Dette vil vi gøre Halsnæs beboere opmærksomme på, på den samme tid, som vi vil tilbyde dem en ny og international musikoplevelse.

Musikforeningen Mejeriet har en stærk målgruppe, der kommer til de fleste af deres koncerter, og dem forventer vi vil komme. Vi retter os delvist mod et publikum der er vant til at tage til jazzkoncerter, men håber og tror at projektets lokale forankring og tværkunstneriske approach vil lokke et bredere publikum end normalt.

Om Preben Boye Billedhuggeren Preben Boye var født i 1944. I sin tidlige ungdom begyndte han at male, men siden var det billedhuggerkunsten, der blev Preben Boyes livsvej. I første omgang arbejder i granit, senere i stigende omfang også i bronze, efter at han i 90erne blev oplært i bronzestøbning af Jørn Svendsen på Hollufgård. Preben Boye arbejdede altid helt uden assistenter, alt blev hugget og skåret med egne hænder. Preben Boyes foretrukne materiale var granit, ofte den flammede røde halmstadsgranit, men også den mere vanskeligt forarbejdede sorte diabase anvendte han tit til sine skulpturer. Med en ydmyghed overfor den enkelte stens eget udtryk og muligheder udviklede Preben Boye en meget personlig stil ofte båret af de rene linjers kraft, og med en følsomhed i detaljerne, der udsprang af hans dybe kendskab til stenens natur og de muligheder hver enkelt sten bød på. Overfladerne veksler tit mellem jetbrændte flader og polering i forskelligt omfang, hvor han formåede at frilægge og blankpolere små detaljer, så folk tit havde svært ved at tro, det var den samme sten. Af og til fik stenens helt rå overflade lov til at spille med, og somme tider kombinerede han granitten med små figurer eller andre detaljer i bronze. En særlig udfordring var den 100 tons tunge granitskulptur ‘Bro’, den største sten, der er kommet til Danmark siden istiden, nu opstillet foran Codanhus i København. Preben Boyes værker er i dag repræsenteret mange steder i udlandet som f.eks. Island, Sverige, Norge, Tyskland, Luxembourg og Argentina. I Halsnæs er Preben Boye bl.a. kendt for den store skulptur ‘Corona’ på torvet i Frederiksværk, den høje slanke skulptur ‘Efter Jagten’ foran posthuset samt udsmykningsopgaver på kirkegårdene i Melby og Vinderød. Andre kulturers levevis og kunstneriske udtryk var en vigtig inspiration for Preben Boye. I sin ungdom gennemførte han en længere rejse i Sydamerika og især de senere år kombinerede han sit virke med vinterlige inspirationsrejser til bl.a. Vietnam, Thailand, Indonesien og Påskeøerne. Også Island og Grønland spillede en stor rolle i Preben Boyes liv. Efter en opvækst i Island levede han sit voksne liv i Danmark, men hele 8 år tilbragte han sammenlagt i Grønland, ansat som tegner af henholdsvis Grønlands Geologiske Undersøgelser og Nationalmuseet, og boede der også en periode med sin familie. Solformørkelse var det naturfænomen, der havde den største fascinationskraft på Preben Boye. Ofte rejste han langt for at opleve endnu en total solformørkelse, der for ham næsten virkede som et symbol på død og genopstandelse. Solen er gået ned for Preben en sidste gang, men minderne hos alle, der har kendt ham, og de tusindvis af skulpturer han efterlader sig, lever videre.

Billettyper:
Standard – 150,00 kr.
Medlemsbillet – 100,00 kr.
Børn under 18 – 0,00 kr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *